szybki kontakt:+48 666 585 519 | infogeomat.eu

Wzmocnienia skarp

Pod pojęciem stabilizacja stoku można sobie wyobrazić szeroki zakres zastosowań geotechnicznych lub agrotechnicznych rozwiązań. Z punktu widzenia technologii opierającej się na geosyntetykach, stabilizację stoku można podzielić na wzmocnienie, która przyczynia się do stabilizacji skarpy lub polepszenia nawierzchni zbocza.

 

Poprawienie stabilizacji stoku w nowych konstrukcjach dotyczy szczególnie budowy dróg oraz terenów przeznaczonych pod zabudowę. Często są to stoki o dużym nachyleniu.

Stateczność stromej skarpy jest wyłącznie opinią experta. Typy umocnień, które się aplikuje w miejscu, gdzie wystąpiła awaria są zazwyczaj podobne. W praktyce, najczęściej jest to rekultywacja osuwisk, awarie występują najczęściej wzdłuż lejów na zboczach w miejscach, gdzie w czasie projektowania właściwości gruntu były przecenione.

W przypadku, gdy naturalna stateczność stoku jest w normie, natomiast jej powierzchnia ulega niszczeniu, w uszkodzonych miejscach stosuje się powierzchniowe wzmocnienie skarpy nazywane ochroną przeciwerozyjną. Powierzchnia skarpy jest wzmacniania geosiatkami, geomatami lub geokratami w celu uniemożliwienia erozji powierzchni, która jest spowodowana głównie spływającą wodą, wiejącym wiatrem lub obciążeniem.

Przykłady rozwiązań stabilizacja skarpy


Sanace sesuvu silnice v Přibyslavi

Strmý svah tramvajové tratě v Olomouci

Zpevnění břehů potoka ve Sloupu

Strmý svah parkoviště u hotelu

Zpevnění svahů sedimentační nádrže

Sanace svahu u tenisového areálu

Potrzebujesz pomocy?

  • Stworzymy koncepcyjne rozwiązania i opracowania
  • Wykonujemy obliczenia
  • Dołączamy dokumentacje z projektów we wszystkich stopniach
  • Prowadzimy nadzór nad konstrukcjami z geosyntetyką
  • Realizujemy konstrukcje na wzmocnionej glebie

Nie bójcie się zapytać

Bezpłatnie

+48 666 585 519
infogeomat.eu

Konsultacje w terenie

Nie boję się wyruszyć w teren i rozwiązywać problemy na miejscu

Proszę o konsultacje

Świadczenie naszych usług wspomagają pliki cookie. Korzystając z naszych usług, zgadzasz się na ich użycie. Więcej informacji